Codicil

Het meest simpele is een codicil. Dat is een document door jezelf geschreven, gedateerd en ondertekend waarin je wensen vastlegt na overlijden. Omdat een codicil veranderbaar is zonder verdere kosten, kan de inhoud eenvoudiger worden aangepast als de omstandigheden wijzigen. Dat is ook een nadeel omdat anderen de inhoud ongeoorloofd kunnen wijzigen. Een codicil kan in bewaring worden gegeven bij een notaris, of er kan een kopie in een gesloten envelop aan enkele mensen in de naaste omgeving worden gegeven, zodat de inhoud niet eenvoudig door anderen dan erflater kan worden veranderd. 

Behandelpaspoort

Wat betreft zorg is een behandelpaspoort een manier om zaken te regelen. In het Behandelpaspoort kun je laten weten wat belangrijk voor je is. Daarnaast kun je aangeven wie de personen zijn die gebeld moeten worden als je zelf niet in staat bent om goed te communiceren.

Het paspoort kun je in ondertekende vorm ook gebruiken als ‘wilsverklaring’. Het is met de ondertekening een juridisch geldig document waarvoor je niet meer naar een advocaat hoeft. Het Behandelpaspoort is echter geen levenstestament. Je kunt er bijvoorbeeld geen informatie over de verdeling van bezittingen in kwijt.

Het Behandelpaspoort heeft het formaat van een ‘echt’ paspoort, zodat je het makkelijk bij je kunt dragen. Eventueel zelfs in een opbergmapje dat je erbij kunt bestellen.

Het belangrijkste doel van het Behandelpaspoort is dat je een handvat hebt om na te denken en te praten over je behandelwensen. Je zult merken dat een gesprek hierover met het Behandelpaspoort erbij veel eenvoudiger wordt.

Levenstestament

Je kunt bij een notaris een ‘levenstestament’ op laten maken waarin je één of meerdere personen aanwijst die je onvoorwaardelijk vertrouwt. Je geeft hen een volmacht om je wensen op medisch gebied kenbaar te maken en goede zorg te organiseren. Daarnaast geef je volmacht om zaken rond financiën te beheren en geef je uitleg over de manier waarop je wilt dat dat gebeurt. Wanneer je voor één van voornoemde situaties niets hebt vastgelegd is het bijna altijd noodzakelijk dat de kantonrechter een mentor, bewindvoerder of curator benoemt. Wanneer je je mening niet meer kenbaar kunt maken, kan de kantonrechter dat niet meewegen bij het nemen van zijn/haar beslissing. Zie hier voor meer informatie en een duidelijk filmpje.