Mislukt
Net stond ik in de keuken om mij een kop koffie in te schenken toen de bel ging. Er stond een beige mannetje voor de deur, een mager, nerveus type van onbestemde leeftijd. “Goeiemiddag mevrouw, ik ben hier net komen wonen maar de deur waaide dicht en nu sta ik buiten."
Read moreWeefsel in de buurt en weefsel in de stad
Een prachtig verhaal over een weeftoestel dat stadsdelen verbindt. Een bijzonder gobelingetouw verhuisde eerst van Amsterdam-Noord naar de Rivierenbuurt en vervolgens naar Amsterdam-Oost. Uiteindelijk gaat iemand uit Amsterdam-West erop weven. Ze had van haar moeder, tapijtweefster in Marokko, leren weven.
Read moreWat leuk is ont-moeten
De schrijfclub Schatgraven treft elkaar na de lockdown weer in een heerlijke tuin op Amstelglorie. Op een mooie middag zien zij elkaar weer. Zij brengen het autobiografisch schrijven in de praktijk en schreven elkaar tijden lang via de mail. Elke twee weken maakte iemand een opdracht en ieder schreef trouw of zij de opdracht leuk nu vond of niet. Maar in de buitenlucht is de thee is lekkerder en smaken de koekjes beter. En het is veel leuker.
Read moreWaar zijn toch de vogels?
Vanaf mijn balkon op 5 hoog kijk ik in het groen van de steeds hoger wordende bomen. Eerst koerden daar veel duiven maar al een tijd blijft het er stil. Kijk of luister ik minder goed? Wordt er teveel gemaaid? Zijn er te weinig bloemen??
Read moreSchuifdeuren en onderduiken
Veel huizen in de Rivierenbuurt hebben kamers en suite. Boven de schuifdeuren en boven de ingebouwde kasten aan weerszijden zit in veel van dit type huizen een loze ruimte. Toen het plafond uit een van de kasten in de Maasstraat verwijderd was, wachtte er een grote verrassing: in de ‘loze’ ruimte lag een matras, twee kussens en papieren uit 1941. De ruimte was gebruikt door onderduikers.
Read moreDe Roompotstraat viert feest
We wisten het allemaal: 29 mei is de grote dag. Buurman wordt 100 jaar. Hij is de buurman van de hele straat, hij kent iedereen. Dus deze dag moesten we vieren, ook al is het coronatijd! De jarige wist nog van niets. Het huis was versierd met ballonnen en de vlaggen wapperden.
Read moreMeergeneratiewoning
Af en toe lees je artikelen over Meergeneratiewoningen in Duitsland. Ook in de Rvierenbuurt zijn er dergelijke huizen, als je met een jong gezin boven je woont, heel jonge mensen onder en een oudere buurman op de begane grond. Dat maakt dat je het gevoel hebt in deze buurt met alle leeftijden verbonden te zijn.
Read moreGaan of niet gaan. Dat was de vraag
Zou het niet fijner zijn om naar de geboortegrond terug te gaan? In een dorp in het noordwesten van Friesland met familieleden dichtbij met een tuin, de Waddenzee en de rust? Met ruimte om de hond uit te laten zonder over mensen te struikelen en gezellige praatjes met de dorpsbewoners?
Read moreKikkers in intelligente lockdown
Stadsdorpers Hanneke en Carolien kwamen in de lockdown-periode Hiltje tegen met een emmertje. Pratend over de saaie, lastige tijd, vertelde Hiltje over een vermakelijke activiteit, die haar dagen vulde. Dit is haar verhaal.
Read moreHaar haar zit niet goed!
Wat doe je als Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand (BABS) als een van de getuigen niet aanwezig is? De Surinaams bruid is in tranen. Het huwelijk staat gepland voor 10.00 uur, maar haar moeder is nog niet verschenen. Wat is er aan de hand?
Read moreTuin 15
Volkstuinpark Nieuw Vredelust wordt bedreigd. Er worden plannen ontwikkeld voor een nieuwe woonwijk, het liefst zonder volkstuinen. De bewoners pleiten ervoor om het tuinencompex te behouden en het te integreren in de toekomstplannen.
Read moreSamenspraak
In het Beatrixpark is iedere dag een groep hondeneigenaren te vinden, die weer of geen weer bij elkaar komen. Alle honden kennen elkaar, maar het park is niet alleen een ontmoetingsplek voor honden, maar vooral voor hun baasjes.
Read moreEr ligt een slagschaduw over de Rivierenbuurt
In de Jekerstraat was een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de Joodse kinderen en leerkrachten die in de oorlog waren ‘verdwenen’. Er werd een gedenkplaat onthuld.
Read moreDomweg gelukkig in de Rivierenbuurt
Sinds 1978 woon ik in de Rivierenbuurt. De buurt is in al die jaren niet zo veranderd. Waar ik van geniet hier zijn de architectonische details van de Amsterdamse School en de beelden van Hildo Krop, zoals dat meisje dat een paard optilt op de Muzenbrug.
Read moreSmikkelen in de Rivierenbuurt
Als je van lekker eten houdt, zit je goed in de Rivierenbuurt. Iemand zei: ”Jij hebt alle lekkere winkels op loopafstand”. Em daar heeft zij helemaal gelijk in. Als je een smulpaap bent, woon je niet slecht in onze buurt. Maar je moet wel er iets voor over hebben, want goedkoop is het bepaald niet!
Een mooie ontmoeting
Aan het einde van een mooie zomermiddag was een groepje Spanse jongens op weg naar het Van Gogh Museum. Ze wisten niet hoe ze daar moesten komen, maar dachten dat de "señora" het ze wel zou kunnen vertellen.
Read moreBoekenkastjes, de nieuwe bibliotheek
In heel Amsterdam zijn veel boekenkastjes te vinden. Worden die kastjes gevuld door mensen die van hun boeken af willen? Of willen zij de goegemeente weer aan het lezen krijgen? Het is een prima initiatief, boeken die bij jou staan te verstoffen kunnen voor een ander weer vreugdevol zijn. En we blijven lezen en dat is een groot goed.
Read moreVerlangen naar een dorpspomp
De mooie zomer is weer voorbij. Het weer sloeg in oktober om en ik ben terug van weggeweest. Wat ik het meeste mis in de Rivierenbuurt is een dorpspomp..... Een plek om zomaar wat rond te hangen en met iemand een praatje te maken.
Read more
Verschrompeld
Onderin het emmertje zag ik iets vreemds. Het leken enorme insecten met tientallen poten. Het waren een paar aardappeltjes uit mijn vorige leven! Verschrompeld, verdroogd en rimpelig lagen ze in mijn hand. Ik herkende ze, zo zag ik er zelf ook uit. Mooi van dappere lelijkheid. Ik wilde ze niet weggooien, ik wilde ze gaan tekenen.
Read moreVerwarring
Wat is er vorige week toch gebeurd? Nadat jullie weg waren, was er consternatie in het trappenhuis. Buren belden bij elkaar aan om te vragen wie er een sterfgeval had. Maar alle buren leefden nog en er waren geen dierbaren overleden.
Read moreDorpspomp/Stadspomp
De Jekerstraat ondergaat een flinke metamorfose. Er is een moderne dorpspomp gekomen die water uit diepe geulen pompt en verderop een vlakte laat onderlopen. Enorme machines, met en zonder rupsbanden, pruttelen langs de ramen. Na urenlange machine-herrie worden de hekken gesloten en dan ineens is het on-stads stil.
Read moreHondenhus
Ooit gehoord van een Hondenhus? Een betonnen stuk van ongeveer twee bij twee meter aflopend naar het midden met een soort putdeksel met gleuven erin, zodat de uitwerpselen rechtstreeks in het riool konden worden geloosd? En werkt dat ook?
Read moreDe flexibele kamer
De kamer aan straatzijde van een huis in de Rivierenbuurt is de koudste kamer en heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. Toen het gezin ruim dertig jaar geleden in het huis kwamen wonen, was het de slaapkamer van het echtpaar dat net verhuisd was.
Read moreCalamiteit op schoolkamp
Elf kinderen zaten in een tweepersoonskamer te chillen, met elkaar te stoeien en gekkigheid uit te halen. Toen ze geroepen werden om beneden te komen bleek de kamerdeur op slot. Wat nu?
Read moreEten met je buren
Hartje winter zaten we ineens met z’n zevenen aan tafel. Alle buren van huisnummer 68. Vier verdiepingen, vier generaties! Bijzonder toch?!
Read more
Ben je nieuw hier?
Samen geven we nabuurschap inhoud
E-mail: info@stadsdorprivierenbuurt.nl
Contact webredactie