Op 17 december 2021 legde de burgemeester de 1000ste Stolperstein in Amsterdam. Inmiddels, nog geen jaar later, zijn er ongeveer 1600 Stolpersteine geplaatst. Tachtig jaar na dato is er grote interesse om alsnog een herdenkingssteen te leggen op de plek waar een slachtoffer van het nazisme woonde. Dat gebeurt via de Stichting Stolpersteine, maar altijd op initiatief en aanvraag van een bewoner, een nabestaande of een straat- of buurtcomité. 

Behalve degene die de Stolpersteine produceert, draait de stichting geheel op vrijwilligers. Ze hebben goede afspraken met de gemeente Amsterdam over het plaatsen van de stenen met Amsterdamse stratenmakers. De gemeente waarschuwt aannemers die bij hun werkzaamheden de Stolpersteine tegenkomen.

Toch levert het beheer van alle Stolpersteine een probleem op. Niet alle (onder)aannemers volgen de aanwijzingen van de gemeente op. Stolpersteine kunnen beschadigd raken of door werkzaamheden of andere oorzaken verdwijnen. En ze moeten twee keer per jaar gepoetst worden om niet net zo zwart te worden als de waterputjes in de straat.

In de Indische Buurt heeft een bewonersvereniging toegezegd om alle Stolpersteine in hun buurt te onderhouden. Het zou heel mooi zijn als bewonersgroepen de Stolpersteine in hun buurt zouden willen adopteren.

Zou je hieronder willen reageren op dit bericht als je mee wilt werken aan zo'n intiatief?