De Proeftuin Thuiscoach Ouderen is een jaar geleden gestart rond zorgcentrum d’Oude Raai op initiatief van de Zorg- en Welzijnsorganisatie Cordaan. De werkgroepen Zorg & Welzijn van de stadsdorpen De Pijp en Rivierenbuurt hebben zich hierbij aangesloten naast organisaties als Buurtteam de Pijp, stichting Lana, Ben Sajet en Combiwel. De pilot berust op twee pijlers: de Thuiscoach Ouderen en het netwerk van professionele en informele organisaties rond dit thema in de buurt.

De eerste pijler van de Proeftuin: De Thuiscoach Ouderen

Vanuit het idee dat individuele ouderen op een gegeven moment hulp nodig hebben bij het overzicht houden op alles wat er met hen en om hen heen gebeurt, is de Thuiscoach een belangrijk onderdeel in de pilot. Bij vragen rondom bijvoorbeeld gezondheid, wonen, sociale contacten, mantelzorg kan de Thuiscoach helpen overzicht te krijgen/houden. Dit gebeurt natuurlijk in afstemming met de organisaties die de betreffende oudere ondersteunen. De Thuiscoach helpt bij het houden van regie.

Groepsgesprekken in Binnenbuurten rondom d’Oude Raai

In gesprekken over "ouder worden in je eigen buurt" zijn kansen en knelpunten geïnventariseerd. Met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp is belangrijk. Je krijgt inzicht en kunt anticiperen op datgene wat je in de toekomst of nu al kunt verwachten. Uit deze gesprekken blijkt dat "wonen" en "mantelzorg" onderwerpen zijn die veel stadsdorpers zorgen baren.

Als je driehoog woont zonder lift en verhuizen lastig blijkt, is het logisch dat je je zorgen maakt. Mocht je op een gegeven moment niet meer mobiel zijn, hoe kom je dan die steile trappen op en af?

Hetzelfde geldt voor mantelzorg: wie gaat er voor je zorgen als je alleen woont en je meer en meer afhankelijk wordt van anderen? Is er familie? Woont die in de buurt? Zijn zij bereid en in staat meer zorg op zich te nemen? En zo niet, hoe organiseer je dan een aantal zaken in je leven?

De tweede pijler van de Proeftuin: samenwerken in de wijk

Het samenwerken in de wijk ontwikkelt zich in de Proeftuin op allerlei manieren: er is sprake van samenwerking tussen professionals, met bewonersorganisaties (informele partijen), met (actieve) bewoners en ook met ondernemers in de wijk.

Al met al

Wat kunnen we doen om nabuurschap in ons Stadsdorp te stimuleren? Wat kun je zelf doen, wat samen en wat moet er georganiseerd worden? Veel vragen waar nog lang niet altijd antwoorden op zijn. Het is goed om met elkaar in gesprek te gaan. Kijk hier eens of neem contact op met de werkgroep Zorg & Wonen via info@stadsdorprivierenbuurt.nl  We zijn benieuwd naar jullie ideeën!

Werkgroep Zorg & Wonen Maaike Rol & Marjan Stomph

Hier kun je meer lezen over de Tussentijdse Inzichten over het project en over de Zorgen en krachten van Stadsdorpers