Vanaf eind maart kregen we iedere week een les toegestuurd met video’s over een plantenfamilie, het determineren van een plant uit die familie, verdiepende informatie en een huiswerkopdracht.
In de eerste les kwamen sporenplanten aan bod. De huiswerkopdracht luidde: fotografeer een sporenplant. Meteen al een uitdaging: waar in de buurt vind je varens of heermoes? Zo ging het iedere week: de familie van de kruisbloemen, schermbloemen, vlinderbloemen, lipbloemen, composieten, enz. Voor de huiswerkopdrachten ging ik in de weer met een loep en een mesje om bijvoorbeeld te bekijken of een plant een onderstandig of bovenstandig vruchtbeginsel had.
In de vierde week was er een speciale huiswerkopdracht: kies een gebied waar je op zoek gaat naar plantensoorten. Zo’n gebiedje heet een kilometerhok: een stuk van één bij één kilometer. Hier zie je “mijn” kilometerhok aan weerszijden van de Amstel. Voornamelijk urbaan gebied met een stukje Zorgvlied en het Marten Luther Kingpark. Aan de overkant van de Amstel ligt een groenstrook die deel uitmaakt van de ecozones rond Amsterdam. Er is daar ook een poeltje te vinden, waar ik o.a. Gele waterkers, Watermunt en Grote waterweegbree vond.
Andere stukjes zijn heel zanderig, daar kwam ik Duinkruiskruid en de Zandteunisbloem tegen. Ik heb ook zeldzame planten gevonden zoals Grijze mosterd, Harige ratelaar, Cipreswolfsmelk, Kruisbladwalstro en Muskuskruid.
Iedere week bezocht ik delen van mijn gebied om planten te zoeken, te determineren en te fotograferen. Ik leerde veel en genoot van de biodiversiteit in onze woonomgeving. Er bleek hier tot mijn verbazing een enorme variëteit aan planten te zijn, veel meer dan ik vooraf verwacht had. Uiteindelijk vond ik zelfs 182 verschillende soorten!
De planten voerde ik in op waarneming.nl en daar blijven ze staan.
Alice Schippers