"Een opa en oma voor mezelluf, ikke!" aldus de peuter waar ik mee praat tijdens de kennismaking met een gezin. Ik vraag hem of hij graag wil gaan spelen bij andere kinderen of dat hij graag bij een opa en oma zou willen spelen. Nou, dat dus!

Wekelijks voer ik gesprekken met overbelaste gezinnen in de wijk. Het zijn gezinnen die geen familie of direct vangnet om zich heen hebben. Soms nieuwkomers in het land of in de stad, soms ook gewone Amsterdammers die pech hebben gehad. De gezinnen voelen zich overbelast en aan mij de taak om voor hen een stabiel gezin in de buurt te vinden. Door de koppeling die ik maak wordt het gezin ontlast. Vaak is verdere hulpverlening overbodig met de komst van een warm steungezin. Dat is het mooie aan het preventieve werk van Stichting Buurtgezinnen.

Bijna tien jaar geleden werd Buurtgezinnen opgericht door Leontine Bibo die de eenzaamheid van de crisisopvang en pleegzorg goed kende uit haar werk. Zij vond dat het tijd werd om eerder in het proces ondersteuning te bieden aan gezinnen in de knel. Want uithuisplaatsing willen we het liefst voorkomen!

It takes a village to raise a child. Met die gedacht in ons achterhoofd zoeken we gezinnen die duurzaam ondersteuning kunnen bieden aan andere gezinnen. Stadsdeel Amsterdam-Zuid dacht hier ook zo over. Zij omarmden dit project tien jaar geleden als eerste, waarna door de jaren heen meer dan 125 gemeenten in Nederland zich aansloten bij onze stichting!

De term 'gezinnen' ziet Buurtgezinnen heel breed. Zo zijn we altijd op zoek naar opa's en oma's, ooms en tantes, gezinnen met of zonder inwonende kinderen. Eigenlijk is iedere variant welkom om je als steungezin bij ons te melden. Zo lang je maar een warm hart hebt voor het wel en wee van kinderen en je een plekje over hebt aan je tafel.

Onlangs maakten we in Amsterdam-Zuid onze 75e koppeling! Deze keer tussen een lieve oma en een warm Afrikaans gezin met drie kinderen uit de Pijp. De kinderen zijn zo blij dat oma elke week langskomt met een rol koekjes en noemen haar het liefst "oma!". En zeg nu zelf, welk kind gun je geen opa en oma?

En de 76e koppeling? Dat zal opnieuw een lieve oma zijn die zelf recent verhuisde van Drenthe naar onze buurt. Ze wil graag iets om handen hebben. Ze 'moest' met pensioen en wil graag wat betekenen voor anderen. Zij wordt gekoppeld aan een jonge alleenstaande moeder met een baby van drie maanden die zelf geen familie heeft. Dan kan het ouderschap best eenzaam voelen. Eens per week gaat de steunoma het kindje bij de opvang ophalen, waardoor de moeder rustig haar werkdag kan afronden. Daarna mag ze aanschuiven aan tafel. Een win-winsituatie voor alle partijen!

Mochten deze verhalen je aanspreken en wil je meer weten? Lees dan hier over de Stichting Buurtgezinnen. Wil je graag weten wat jij voor Buurtgezinnen in Amsterdam-Zuid kunt betekenen? Neem dan even contact op. Ik ga graag met je in gesprek en kan al je vragen beantwoorden. Mail me of bel of app op 06-19509151

Hartelijke groet, Lobke Rooswinkel
Coördinator Buurtgezinnen Amsterdam Zuid