In 2018 verscheen het boekje over het Stadsdorp: ‘Een weefsel in de buurt’. Vandaag hoorde ik een prachtig verhaal over een weeftoestel dat stadsdelen verbindt.

In 2013 hielp ik Dora Timar, een weefster uit Amsterdam-Noord, met het opzetten van kettingdraden voor een weefsel voor haar Hongaarse familie. Een jaar later overleed Dora. Ik erfde haar prachtige gobelingetouw, het getouw verhuisde naar de Rivierenbuurt.

Chronische nekhernia’s maakten het te lastig op het getouw te weven. Ik nam contact op met een weefster en docent aan de Rietveld Academie, Severine Amsing, in Amsterdam-Oost. Zij had al eerder een getouw bij mij opgehaald en ook dit gobelingetouw wilde zij graag hebben.

Het getouw kreeg een plek in haar atelier. Op een dag stond Rachida Malili uit Nieuw-West voor de etalage. Severine vroeg haar binnen. Rachida had ooit van haar moeder, tapijtweefster in Marokko, leren weven. En nu weeft zij alweer een tijd in het atelier van Severine op het gobelingetouw.

4 april exposeerden zijn samen. Daar hoorde ik het verhaal van hen beiden. Zo legt het getouw een verbinding tussen mensen en stadsdelen.

Marjan Stomph