Vanaf mijn balkon op 5 hoog kijk ik in het groen van de steeds hoger wordende bomen. Eerst koerden daar veel duiven maar al een tijd blijft het er stil. Naast mijn voordeur ligt vogelpoep van een ekster die daarboven overnacht. Maar ook die zie ik niet meer.

De huismeester beweerde dat die uitwerpselen van een duif zijn. Nu kan ik een ekster goed onderscheiden van een duif. Op het gebied van duiven ben ik ‘ervaringsdeskundige’: in de vierde klas lagere school bood mijn overbuurjongen een paartje postduiven aan: “hebben”?? Tuurlijk!

Met mijn vader van scheepskisten een riante duivenflat gebouwd. Die was snel overbevolkt want duiven leggen het hele jaar door eieren! De dakloze jonkies zochten broedplekken in de dakgoot die totaal verstopt raakte. Een duif liep in de ouderslaapkamer wild koerend voor de spiegel zijn evenbeeld te verleiden… Er moest ingegrepen worden. Als 11-jarige de eieren onder toekomstige duivenouders weghalen! Een verantwoordelijke en emotionele ervaring.

En nu, vele jaren later, zie ik geen duiven meer op mijn balkon, die groene krijsparkieten hoor ik nog weinig en andere vogels lijken ook minder aanwezig. Kijk/luister ik minder goed? Wordt er teveel gemaaid, zijn er te weinig bloemen??

Juul Veeneklaas