Het is al weer jaren geleden. Het idee werd geopperd, ik weet niet meer door wie, om hier en daar in de Rivierenbuurt een hondenhus (of hondenhuz, dat weet ik ook niet meer) te maken waar honden hun behoeften konden doen.

Er werd er een gepland vlak voor mijn huis. Daar was ik niet erg blij mee, dus ik bekeek de aanleg met groot wantrouwen. Op een stuk stoep van ongeveer 2 bij 2 meter werd beton gestort, aflopend naar het midden, vlak naast de straatgoot waarin honden vaak hun drollen deponeerden. In het midden werd een soort putdeksel geplaatst met gleuven erin, zodat de uitwerpselen rechtstreeks in het riool konden worden geloosd.

Na de feestelijke opening waren er inderdaad een paar honden die er hun drollen deponeerden, maar die verdwenen helaas niet in de gleuven van het putdeksel.

Er moesten mannen met een hogedrukspuit aan te pas komen om de hondenpoep toch weg te krijgen: die kwamen door het spuitgeweld aan de overkant van de straat terecht. Voor ze weer vertrokken deden de spuitgasten nog even een plas in de straatgoot vlak naast het hondenhus, met een triomfantelijk grote straal. Nooit meer een hond gezien in het hondenhus.

Anneke Douw